Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość
Alfa karoten zapobiega chorobom serca i nowotworowym
Wysoki poziom alfa karotenu w surowicy krwi, według naukowców z uniwersytetu stanowego Kalifornii, zmniejsza ryzyko śmierci o ponad 33 proc. w okresie 14 lat. Wyniki ich badań omawia publikacja "Archives on Internal Medicine" oraz "Foodconsumer".
Alfa karoten należy do grupy przeciwutleniaczy (antytoksykantów)
podobnych w działaniu do lepiej znanego beta karotenu i występuje w
tych samych lub podobnych jarzynach, zwłaszcza marchewce, słodkich
ziemniakach, brokułach i szpinaku.
Obecny jest też m. in. w dyni, soku z marchwi, gotowanej marchewce,
mandarynkach, pomidorach i zielonym groszku.
Przeciwutleniacze to m. in. naturalne substancje roślinne wspierające
naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Beta karoten uchodzi za bardziej skuteczny od alfa karotenu środek
powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.
Zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.
"Badania potwierdzają, iż zwiększone spożycie owoców i jarzyn zapobiega
ryzyku przedwczesnej śmierci" - uważają naukowcy.