Szkodliwe tłuszcze w chipsach i batonach


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Szkodliwe tłuszcze w chipsach i batonach

Europejskie etykietki żywności powinny zawierać informacje o szczególnie szkodliwych dla serca tłuszczach, izomerach trans - wzywają lekarze na łamach British Medical Journal. Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane w reakcji z wodorem tłuszcze roślinne - wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych. Niewielkie ich ilości są obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a pod ich wpływem zwiększa się poziom cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.

Według ostatnich badań 2-procentowemu wzrostowi w diecie odsetka kalorii pochodzących z izomerów trans towarzyszy wzrost częstości choroby wieńcowej aż o 23 procent.

Źródło: British Medical Journal/PAP

Następny artykuł

Poprzedni artykuł