Groźne połączenie soku grapefruitowego i leków


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Groźne połączenie soku grapefruitowego i leków

Lekarze od lat ostrzegają pacjentów biorących pewne rodzaje leków, że mieszanie ich z sokiem grapefruitowym może mieć groźne skutki. Dziś wiemy dlaczego. Substancje zawarte w soku grapefruitowym powodują, że leki znacznie łatwiej się wchłaniają i nie sposób dokładnie kontrolować dawki. Chodzi tu szczególnie o leki obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu. Od pewnego czasu przypuszczano, że za te właściwości soku grapefruitowego odpowiadają flawonoidy, których gorzki smak jest charakterystyczny dla grapefruita. Teraz ogłoszono, że winne są tak zwane furanokumaryny. Jeśli usunie się je z soku grapefruitowego, efekt nie występuje.

To odkrycie może mieć dwie ważne konsekwencje. Po pierwsze, można rozpocząć produkcję takiego bezpiecznego soku grapefruitowego. Po drugie, być może uda się wykorzystać furanokumaryny przy produkcji skuteczniejszych leków. I jedno i drugie się przyda.

Źródło: RMF FM

Następny artykuł

Poprzedni artykuł