Naukowcy zidentyfikowali białko regenerujące wątrobę


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Naukowcy zidentyfikowali białko regenerujące wątrobę

Badacze z Hiszpanii i Australii zidentyfikowali białko mające zasadnicze znaczenie dla regeneracji wątroby, które może umożliwić leczenie poważnych schorzeń tego organu, takich jak zapalenie wątroby. Znaczenie regeneracyjne tego białka, znanego pod nazwą kaweolina-1, odkryli naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie w Hiszpanii oraz Instytutu Biologii Molekularnej Uniwersytetu w Queensland w Australii.

Wątroba wykazuje zdumiewające zdolności do regeneracji i samonaprawy po uszkodzeniu, spowodowanym np. wypiciem dużej ilości alkoholu - powiedział Robert Parton, jeden z kierujących zespołem. - Ale niektóre choroby, takie jak zapalenie czy marskość wątroby, prowadzą do tak ciężkiego jej uszkodzenia, że traci ona swą zdolność do regeneracji. Okrycie, że to właśnie kaweolina-1 jest istotnym czynnikiem w procesie regeneracji wątroby przybliża nas o krok do znalezienia sposobu leczenia tych osób, których wątroba nie jest w stanie wyleczyć się samoczynnie.

Zespół dokonał odkrycia przez porównanie zdrowych myszy z myszami pozbawionymi zdolności do wytwarzania kaweoliny-1. W znakomitej większości przypadków wątroba zdrowych myszy wykazywała zdolność do regeneracji po uszkodzeniu, natomiast trzy czwarte myszy pozbawionych zdolności do wytwarzania kaweoliny-1 zdechło po poważnym uszkodzeniu wątroby.

- Przed uszkodzeniem wątroby narząd ten u myszy, które nie były zdolne do wytwarzania kaweoliny-1, nie wykazywał istotnych różnic w porównaniu z organami zdrowych myszy - powiedział profesor Parton. - To sugeruje, że w przypadku normalnie funkcjonującej wątroby inne białka mogą równoważyć brak kaweoliny-1, której zasadnicza rola ujawnia się tylko w przypadku uszkodzenia wątroby.

Kategoria: Różne
Źródło danych: Uniwersytet w Queensland/CORDIS
Referencje dokumentu: Na podstawie informacji otrzymanych z Uniwersytetu w Queensland
Indeks tematyczny: Nauki biologiczne; Medycyna, zdrowie



Następny artykuł

Poprzedni artykuł