Chemia na śniadanie, obiad i kolację


Bitechnologia - teraźniejszość i przyszłość

Chemia na śniadanie, obiad i kolację

W suszonych śliwkach z Argentyny i polskiej sałatce jajecznej był nadmiar kwasu sorbinowego, w suszonych morelach sprowadzanych z Turcji i rodzimych pieczarkach marynowanych za dużo było dwutlenku siarki, w krajowym majonezie kwasu benzoesowego, a w koreczkach śledziowych - sacharyny - informuje Dziennik Łódzki.

Specjaliści z łódzkiego sanepidu alarmują, że dostępna na polskim rynku żywność jest faszerowana konserwantami szkodliwymi dla zdrowia. Następstwem spożywania zbyt dużej ilości konserwantów i substancji słodzących są: alergie, wymioty, a nawet nowotwory - czytamy w Dzienniku Łódzkim.

Źródło: Dziennik Łódzki

Następny artykuł

Poprzedni artykuł